Προσαρμογή των ζώων στο περιβάλλον
Κάθε ζώο έχει την ικανότητα προσαρμογής στο περιβάλλον που ζει, για να επιβιώσει.
Υπάρχουν διάφοροι προσαρμοστικοί μηχανισμοί, που χρησιμοποιούν τα ζώα για να αποφύγουν τους εχθρούς τους, να πιάσουν τα θηράματά τους, ν' αντιμετωπίσουν τις κλιματικές συνθήκες, ν' αναπαραχθούν κ.α.
Υπάρχουν διάφοροι προσαρμοστικοί μηχανισμοί, που χρησιμοποιούν τα ζώα για να αποφύγουν τους εχθρούς τους, να πιάσουν τα θηράματά τους, ν' αντιμετωπίσουν τις κλιματικές συνθήκες, ν' αναπαραχθούν κ.α.
- Το χρώμα είναι ένας προσαρμοστικός μηχανισμός που διαθέτουν πολλά ζώα, ώστε να μη γίνονται ανιληπτά από τους κυνηγούς τους ή τα θηράματά τους.
- Η πυκνότητα του τριχώματος είναι άλλος προσαρμοστικός μηχανισμός. Ζώα που ζουν σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες έχουν πυκνό τρίχωμα για να προστατεύονται από το κρύο. Άλλα ζώα τους καλοκαιρινούς μήνες ρίχνουν μέρος του τριχώματός τους για να μην ζεσταίνονται.
Τα χάσκι είναι σκυλιά με πυκνό τρίχωμα
- Το σχήμα του σώματος πολλών ζώων συμβάλλει στην προσαρμογή στο περιβάλλον που ζουν. Τα ψάρια και τα πουλιά έχουν λεπτό και μακρύ σχήμα για να κινούνται με τις λιγότερες τριβές στο νερό και στον αέρα, αντίστοιχα.
Η ιδιαίτερη συμπεριφορά κάποιων ζώων είναι μηχανισμός προσαρμογής στις αλλαγές του περιβάλλοντος.
- Η μετανάστευση, πολλά πουλιά μεταναστεύουν το χειμώνα σε περιοχές με θερμότερο κλίμα για να βρουν ευκολότερα τροφή και επιστρέφουν όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει.
- Η χειμερία νάρκη. Όταν το χειμώνα η τροφή είναι λιγοστή, κάποια ζώα όπως οι αρκούδες, που δεν μπορούν να ταξιδέψουν μακριά πέφτουν σε χειμερία νάρκη και ξυπνούν την άνοιξη που η τροφή είναι αρκετή.
Μην ενοχλείτε!!!
- Η θερινή νάρκη. Αντίθετα το σαλιγκάρι "κοιμάται" το καλοκαίρι, όταν υπάρχει ξηρασία και το νερό σπανίζει. Όταν πέσουν οι πρώτες βροχές και το νερό είναι άφθονο, το σαλιγκάρι "ξυπνάει".
Και όταν έρθει το καλοκαίρι μικρέ μου θα κοιμάσαι...
- Ο σκαντζόχοιρος αν αντιληφθεί κίνδυνο κουλουριάζεται και προστατεύεται με τα σκληρά αγκάθια του.
Κάποια άλλα ζώα έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:
- Η χελώνα διαθέτει σκληρό καβούκι για να προστατεύεται από τους κυνηγούς της.
- Η καμήλα στην καμπούρα της αποθηκεύει λίπος, που το χρησιμοποιεί όταν δε βρίσκει νερό στην έρημο.
- Κάποιες σαύρες και αμφίβια έχουν μακριά και ευκίνητη γλώσσα για να συλλαμβάνουν τη λεία τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου